Stage Medisch-Sociale Wetenschappen
Belangrijkste resultaten en discussie

HOME

Abstract
Keuze van de competenties
Chronologisch overzicht
Planning stageopdracht
Uitvoering stageopdracht
Resultaten en discussie
Beleidsaanbevelingen
Conclusies
Bijlagen
Bibliografie

1. Beschrijving van de huidige situatie

 

De informatie die ik had verkregen via enerzijds de niet-participerende observatie en anderzijds de diepte-interviews heb ik omgezet in twee stroomdiagrammen. Het eerste stroomdiagram verhaalt het volledige traject dat de producten, nodig voor de bereiding van de zuigelingenvoeding, afleggen (zie figuur 1).

 

Figuur 1: Stroomdiagram volledig traject

traject.jpg

Het tweede stroomdiagram zet de eigenlijke bereiding van de flesvoeding uiteen (zie figuur 2).

 

Figuur 2: Stroomdiagram huidige bereiding flesvoeding

huidigebereiding.gif

huidigebereiding2.gif

 

2. Controle temperatuur

 

Op vrijdag 29 november heb ik nagegaan of de temperatuur wel degelijk 4°C of minder was. De koelkast bleek maar 2°C warm te zijn. Bovendien heb ik ook gecontroleerd in hoeverre de koelkast in staat bleek te zijn om een pas klaargemaakt flesje te koelen binnen de 4 uur naar 4°C of minder.

Na het klaarmaken van een testflesje had het een temperatuur van 22,9°C. Het ging om een flesje met een inhoud van 135ml.

Aantal minuten

Temperatuur

0 min.

22,9°C

45 min.

12,9°C

60 min.

11,7°C

85 min.

10,0°C

105 min.

9,3°C

130 min.

7,9°C

170 min.

6,5°C

195 min.

5,9°C

225 min.

5,8°C

240 min.

6,1°C

De koelkast blijkt dus niet in staat te zijn om de flesjes te koelen tot een temperatuur van 4°C. Na een aantal uur blijkt zelfs de temperatuur lichtjes te stijgen. Men kan natuurlijk de bedenking maken of dit niet te wijten is aan het feit dat de deur meermaals werd geopend om de temperaturen te kunnen opmeten.

 

Vervolgens heb ik ook de temperatuur van de flesverwarmer nagekeken: 48°C. Daarnaast heb ik gecontroleerd hoelang het duurt om een gekoeld flesje (met een inhoud van 135ml) op te warmen tot de lichaamstemperatuur.

 

Aantal minuten

Temperatuur

0 min.

6,1°C

5 min.

25,0°C

7,5 min.

31°C

10 min.

35°C

12 min.

38°C

 

De flessen kunnen op relatief korte tijdspanne worden opgewarmd tot de lichaams-temperatuur, maar blijken als ze er te lang blijven instaan zelfs te warm te worden.

3. Toetsing van de huidige bereidingsprocedure met de wetgeving

              

3.1. Huidige punten in overeenstemming met de richtlijnen en de wetgeving

ü Het afsluiten van de melkkeuken waarbij de toegang strikt tot de bevoegde personen wordt beperkt. Op de deur van de melkkeuken staat een bord met het bericht: VERBODEN TOEGANG

ü Er mogen en worden geen reeds klaargemaakte flesjes meegegeven naar huis, want anders geeft het ziekenhuis zelf het slechte voorbeeld.

ü Eveneens worden er geen monsters melkpoeder meegegeven aan de ouders. Dit is immers zowel verboden door de Europese wetgeving als door de Belgische wetgeving als door de WHO-codes. Er is hier echter één uitzondering op: het verlenen van flesvoeding voor zuigelingen die omwille van medische redenen met kunstvoeding moeten gevoed worden!

ü De melkkeuken moet goed worden onderhouden en schoongemaakt.

ü De aanwezigheid en het gebruik van een wasbak voor het reinigen van de handen.

ü De melkkeuken wordt voldoende door het kunstlicht en/of daglicht verlicht.

ü De melkkeuken mag enkel worden gebruikt voor het klaarmaken van de zuigelingenvoeding.

ü De persoon die instaat voor de bereiding van de flesvoedingen draagt beschermende kledij, namelijk een schort, masker en muts.

ü Borstvoeding moet ten volle worden gepromoot.

 

3.2. Kritische controlepunten

Een kritisch controlepunt wordt gedefinieerd als een stap waarbij controle kan worden toegepast en essentieel is om een potentieel gezondheidsrisico te voorkomen, te elimineren of te reduceren tot een aanvaardbaar niveau. De mogelijke gezondheidsrisicos die hoogstwaarschijnlijk ziekte of verwonding kunnen veroorzaken moeten worden aangewend voor het bepalen van de kritische controlepunten. Het zijn deze punten die in het HACCP-plan moeten worden geïntegreerd.

ü De aanbevolen temperatuur van de koelkast is 4°C. Dit is van belang omdat de bacterie Enterobacter Sakazakii niet groeit bij zon lage temperatuur. Bovendien dient de temperatuur van de koelkast op regelmatige basis te worden gecontroleerd volgens de principes van HACCP.

ü Men moet er ook voor zorgen dat de periode die nodig is om de voeding na bereiding te koelen tot 2°C à 4°C zo kort mogelijk is, zodat de bacteriën de kleinste kans hebben om zich te vermenigvuldigen. Volgens de Amerikaanse richtlijnen dient die tijdspanne zelfs korter te zijn dan vier uur. Daarbij moet men ook rekening houden met het aantal keer per dag dat de koelkast wordt opengedaan.

ü Ook de duur om de zuigelingenvoeding naar 37°C te brengen moet zo beperkt mogelijk gehouden worden. Eenmaal de melkvoeding deze temperatuur heeft bereikt moet ze onmiddellijk aan de baby worden aangeboden. Klaargemaakte voeding (met een temperatuur van ongeveer 37°C) is immers een uitstekend groeimedium voor micro-organismen. Aangezien de generatietijd (= de tijd die nodig is opdat bacteriën zich zouden verdubbelen) bij 37°C bedraagt ongeveer 25 minuten, zou de fles in een kortere tijdspanne moeten kunnen opgewarmd worden.  Volgens de American Dietetic Association mag het opwarmen van flesvoeding maximum 15 minuten duren. De flesvoeding opwarmen tot een hogere temperatuur wordt niet aangeraden, omdat dan de nutritionele waarde van de voeding zou afnemen.

ü De volledig methode van de bereiding van flesvoeding moet op regelmatige basis worden nagekeken en besproken door een daartoe bevoegd comité. Bovendien moet er een gedocumenteerd HACCP-controlesysteem aanwezig zijn en worden toegepast.

 

 

3.3.  Verbeterpunten

Een volledige analyse van de huidige bereidingswijze gebiedt mij ook om een aantal punten aan te halen die geen kritische controlepunten zijn, maar hazards die wel nog niet in overeenstemming met de wetgeving zijn. Deze punten werden op de stage verbeterpunten genoemd.

ü De persoon die instaat voor de bereiding van de flesvoeding moet in het geval hij/zij wondjes heeft aan de handen handschoenen dragen, om zo contaminatie naar de zuigelingenvoeding toe te vermijden.

ü Het FAVV raadt aan om een systeem van traceerbaarheid tot op het niveau van de zuigeling in te voeren, d.w.z. dat het lotnummer en het type voeding per zuigeling moet genoteerd worden. Op die manier is het voor hen gemakkelijker om in te grijpen wanneer er zich problemen voordoen en bovendien is het ook belangrijk voor de bescherming van het ziekenhuis. Zonder dit bewijs heeft men immers geen enkel verhaal ten opzichte van de fabrikanten.

ü Het materiaal dat rechtstreeks in contact komt met het melkpoeder of het water moet steriel zijn! In het verleden hebben zich reeds in andere ziekenhuizen Enterobacter Sakazakii infecties voorgedaan omwille van het gebruik van een mixer dat enkel huishoudelijk werd gereinigd. Bovendien worden de ziekenhuizen eraan gehouden om de etikettering op de verpakking van het melkpoeder op te volgen: Kook gedurende 10 minuten de schoongemaakte benodigdheden of gebruik de Solusteril-methode. In de omzendbrief van 25 augustus 2002 staat zelfs uitdrukkelijk vermeld dat de flessen, spenen en het bereidingsmateriaal na gebruik moeten worden gereinigd en gesteriliseerd.

ü De doos van de kindervoeding moet eerst worden geïnspecteerd voor gebruik. Het mag niet worden gebruikt indien het de vervaldatum heeft overschreden, het beschadigd is, lekt of gezwollen is. Ook de inhoud moet worden gecontroleerd voor gebruik. Het product mag niet worden gebruikt indien het verouderd, gecontamineerd is of op een andere manier abnormaal lijkt.

ü Een doos melkpoeder van Nestlé, Nutricia en Aptamil zijn respectievelijk nog 30 dagen, 4 weken of 3 weken bewaarbaar na opening. De voorgeschreven regel om een verpakking nog één maand na opening te gebruiken moet dus aangescherpt worden tot 3 weken.

ü Toen ik vrijdag 22 november 2002 de bereiding van de kunstvoeding observeerde, merkte ik dat eerst een geringe hoeveelheid water in de maatbeker werd gegoten, vervolgens het voorgeschreven gewicht melkpoeder, waarna de voeding werd gemengd en tenslotte werd aangevuld met water tot de totaal benodigde zuigelingenvoeding. De etikettering vermeldt nochtans een andere bereidingswijze:

Ä Nestlé ® alle voedingen behalve BEBA:

1.        De aangeduide hoeveelheid water in de gesteriliseerde zuigfles gieten.

2.       Het juist aantal afgestreken maatjes  melkpoeder toevoegen.

3.       De zuigfles sluiten en deze tussen de handen rollen tot volledige oplossing.

Ä Nestlé ® BEBA:

1.        De aangeduide hoeveelheid water in de gesteriliseerde zuigfles gieten.

2.       De helft van het aanbevolen aantal maatjes poeder toevoegen.

3.       De zuigfles sluiten en dan flink schudden.

4.       De resterende maatjes toevoegen.

5.       De zuigfles sluiten en deze tussen de handen rollen tot volledige oplossing.

Ä Nurtricia ® alle voedingen behalve BEBELAC:

1.        De voorgeschreven hoeveelheid water op kamertemperatuur in de zuigfles gieten.

2.       Het voorgeschreven aantal afgestreken maatjes aan het water in de zuigfles toevoegen.

3.       De zuigfles sluiten, ze even tussen de handen rollen en daarna schudden totdat het poeder volledig opgelost is.

Ä Nutricia ® BEBELAC:

1.        De voorgeschreven hoeveelheid water op kamertemperatuur in de zuigfles gieten.

2.       Het voorgeschreven aantal afgestreken maatjes aan het water in de zuigfles toevoegen.

3.       De zuigfles sluiten, ze tussen de handen rollen totdat al het poeder in het water is gezakt en dan pas krachtig schudden.

Ä Milupa ® APTAMIL, MILUMIL, APTAMIL H.A.:

1.        Giet in de zuigfles de nodige hoeveelheid licht gemineraliseerd water of vooraf gekookt water, afgekoeld tot 20°C.

2.       Voeg het juiste aantal maatschepjes toe aan de zuigfles. Om een afgestreken maatschepje te bekomen, verwijder het teveel aan poeder met een proper mes.

3.       Sluit de zuigfles met het dekseltje. Rol ze tussen beide handen totdat het poeder is opgelost. Nadien goed schudden.

Ä Milupa ® MILUMIL SOJA:

1.        Giet in de zuigfles de nodige hoeveelheid licht gemineraliseerd water of vooraf gekookt water, afgekoeld tot 20°C.

2.       De helft van het aanbevolen aantal maatschepjes toevoegen. Om een afgestreken maatschepje te bekomen, verwijder het teveel aan poeder met een proper mes.

3.       Sluit de zuigfles met het dekseltje. Rol ze tussen beide handen totdat het poeder is opgelost. Nadien goed schudden.

4.       Vul de zuigfles volledig door toevoeging van het aantal resterende maatschepjes.

5.       Sluit de zuigfles met het dekseltje. Rol ze tussen beide handen totdat het poeder is opgelost. Nadien goed schudden.

ü Bovendien mag de fles slechts worden klaargemaakt op het ogenblik van de maaltijd, tenzij het ziekenhuis in consensus met de fabrikanten een andere veilige bereidingswijze ontwikkelt.

ü Na de bereiding van de kunstvoeding moeten alle flesjes die bestemd zijn voor de materniteit onmiddellijk naar de materniteit worden gebracht en daar onmiddellijk in de daartoe bestemde koelkast worden geplaatst.

ü Er dient eveneens een geschreven procedure te worden uitgewerkt rond het verwijderen van vervallen of beschadigde dozen melkpoeder, op een manier die het gebruik van dergelijke verpakkingen uitsluit.

ü De koelkast mag enkel worden gebruikt voor het koelen van de zuigelingenvoeding en dus mogen er geen andere zaken zoals medicatie en labostalen in aangetroffen worden.

ü Een niet-bevoegd persoon mag niet de mogelijkheid hebben om een flesje uit de koelkast te nemen of terug te plaatsen. Bijgevolg dient de deur van de koelkast langs de kant van de gang te worden vergrendeld of moet men eventueel een bericht op de deur hangen waarop staat: Enkel voor bevoegd personeel.

ü De lokalen, alsook de toiletten en andere sanitaire voorzieningen moeten verlucht worden. De mechanische dan wel natuurlijke ventilatievoorzieningen moeten aangepast en voldoende zijn, onder andere om de vorming van condens en slechte geuren te vermijden. De ventilatie mag geen bron van besmetting zijn voor de voedingsmiddelen. Er mogen geen geforceerde luchtstromen van besmette naar schone ruimten voorkomen. De ventilatiesystemen moeten zodanig zijn geconstrueerd dat filters en andere onderdelen makkelijk toegankelijk zijn. Deze filters en andere onderdelen moeten geregeld schoongemaakt of vervangen worden. 

ü Het FAVV verzoekt de gezondheidsinstelling om het meldpunt voor klachten en vragen van consumenten mee te delen aan de ouders. Zij vinden dat van belang omdat ze op die manier bij eventuele problemen (bv. anders uitzicht van de voeding) snel kunnen reageren. Voor alle duidelijkheid dient dit telefoonnummer niet voor vragen omtrent bijvoorbeeld krampen van de baby.

ü Het is zeker niet aan te raden om de moeders thuis nog voedingen per 24 uur te laten klaarmaken. Men vreest namelijk dat de grootste fouten i.v.m. kunstvoeding thuis gebeuren. Laat hen dus ook de voedingen pas klaarmaken net voor de toediening. Het is van groot belang om hen te wijzen op het feit dat ze de etikettering op de doos poeder moeten opvolgen!

 

In tabel 2 worden de stappen van de huidige bereidingswijze getoetst aan de bestaande wettelijke normen.

 

Tabel 2: Toetsing van de huidige bereidingswijze aan de bestaande wettelijke normen

 

Bereiding

Wettelijke normen

1.

Handen wassen

Er moeten voldoende aantal goed geplaatste en gemarkeerde wasbakken voor het reinigen van de handen aanwezig zijn en gebruikt worden (K.B. 25/04/1997)

2.

Beschermende kledij aandoen (schort, muts en masker)

In de lokalen moet elke persoon een zeer goede persoonlijke hygiëne betrachten en, waar nodig, passende schone, beschermende kleding, hoofddeksel en schoeisel dragen (K.B. 25/04/1997)

3.

Aantal benodigde steriele flesjes nemen en naam + kamernummer noteren op de flesjes

Invoeren van een systeem van traceerbaarheid tot op het niveau van de zuigeling: lotnummer en type voeding noteren per zuigeling (omzendbrief 25/08/2002)

Bovendien was de zak steriele flesjes reeds geopend Þ is dit dan nog wel steriel?

4.

Recipiënt, maatbeker, lepel en mengklopper worden klaargelegd ® allemaal niet steriel

Al het materiaal dat rechtstreeks in contact komt met de zuigelingenvoeding dient na gebruik gereinigd en gesteriliseerd te worden! In de omzendbrief van 25/08/2002 wordt duidelijk vermeld dat men de hygiëneraadgevingen, bewaarvoorschriften en gebruiksaanwijzingen die op de verpakking van de zuigelingenvoeding vermeld zijn strikt dient na te leven: Kook gedurende 10 minuten de schoongemakte benodigdheden of gebruik de Solusteril-methode.

5.

De benodigde doos uit de kast nemen + datum van een reeds geopende doos controleren + bij opening van nieuwe doos de datum van opening noteren

Men moet inderdaad de datum van opening noteren.

Sommige merken zijn minder dan een maand na opening bewaarbaar: Nestlé 30 dagen, Nutricia 4 weken en Milupa 3 weken. Hiermee dient dus rekening gehouden te worden. Bovendien toen ik  tijdens de observatie vroeg hoelang na opening de doos poeder nog mag gebruikt worden, antwoordde de verpleegkundige mij dat ze het niet wist. Indien de verpakking al meer dan 4 maanden open zou zijn, dan zou ze wel eens navragen of ze die doos nog mocht gebruiken.

6.

Ietwat water in de maatbeker doen + het benodigde poeder eraan toevoegen + mengen + aanvullen met water totale benodigde hoeveelheid voeding

De etikettering op de verpakking vermeldt afhankelijk Het poeder slechts op het allerlaatste ogenblik aan het water toevoegen. Bij BEBA en Milumil Soja is het zelfs zo dat men eerst de helft van het aantal aanbevolen maatjes poeder aan het water moet toevoegen, dan de fles tussen beiden handen rollen totdat het poeder is opgelost, nadien schudden en tenslotte het resterend aantal maatjes poeder toevoegen.

7.

Flesjes vullen en in de koelkast plaatsen

8.

Rest voeding weggieten en indien de voeding van het volgende kindje dezelfde soort is van de voeding van de vorig zuigeling dezelfde maatbeker en mengklopper gebruiken

STERILITEIT?

9.

Indien de soort voeding verschillend is, maatbeker en mengklopper afwassen met kraantjeswater en afdrogen

STERILITEIT?

10.

Als alle voedingen zijn klaargemaakt: alles opruimen, materiaal afwassen met detergent en afdrogen

Het materiaal moet na gebruik wel degelijk gereinigd worden, maar dient ook gesteriliseerd te worden.

11.

De poederdozen moeten gesloten worden met de kleefpleister

Een geopende doos dient hermetisch te worden gesloten, maar als je in de kast naar de reeds geopende verpakkingen gaat kijken zie je dat de meeste verpakkingen gewoon zijn dichtgevouwen.

12.

Flesjes bestemd voor materniteit naar materniteit brengen

 

De onderstreepte tekst verwijst naar richtlijnen die met de huidige bereidingsprocedure niet worden opgevolgd.

 

 

 

4. Voorstellen nieuwe bereidingswijzen zuigelingenvoeding

 

4.1. Materniteit

Het gebruik van kant-en-klare zuigelingenvoeding lijkt mij daar het meest aangewezen, omdat die voeding steriel is en minder manipulatie vereist.

Het is wel noodzakelijk om ook op de afdeling materniteit over een aparte melkkeuken te beschikken, waarbij een aparte koelkast en een aparte microgolfoven voorhanden is. Bovendien dient de afdeling materniteit volgens het K.B. van 15 augustus 1987 verplicht te beschikken over een melkkeuken.

 

4.2. Pediatrie

Aangezien prematuren het gevoeligst zijn voor het ontwikkelen van infecties, stel ik voor om voor deze categorie van neonaten eveneens gebruik te maken van kant-en-klare voedingen. Men kan het ook overwegen om gebruik te maken van kant-en-klare zuigelingenvoeding voor de meest courante types voedingen. Dit systeem kan echter niet algemeen op de afdeling pediatrie worden toegepast, omdat het gamma kant-en-klare zuigelingenvoeding beperkt is.

Voor de andere voedingen heb ik twee voorstellen:

1.        bereiding van de kunstvoeding op het moment van de maaltijd

2.       bereiding van de zuigelingenvoeding per 12 uur

 

A. Bereiding van de kunstvoeding op het moment van de maaltijd

De voedingen worden gegeven op vaste tijdstippen. Per shift zou men één verpleegkundige of kinderverzorgster kunnen aanstellen voor het klaarmaken van de voedingen in haar shift. Zij moet er dan voor zorgen dat de voedingen telkens op de vaste uren voor de verschillende zuigelingen zijn klaargemaakt op de volgende manier:

1.        Handen wassen volgens de techniek van het handen wassen.

2.       Beschermende kledij aandoen: schort, masker en muts.

3.       Indien de persoon die instaat voor de bereiding van de zuigelingenvoeding wondjes heeft aan de handen dient hij/zij ook handschoenen aan te doen.

Het bovenste gebeurt in een aparte ruimte.

4.       Het werkvlek reinigen en ontsmetten.

5.       Eventueel een steriel veld openleggen.

6.       Het aantal benodigde steriele flesjes op het steriele veld zetten, nadat men per fles de naam en het kamernummer van de zuigeling heeft genoteerd.

7.       Men gaat na of er kinderen worden gevoed met afgekolfde moedermelk. Is dit het geval dan wordt de betreffende moedermelk uit de koelkast genomen en overgegoten in de steriele flesjes tot de gewenste hoeveelheid. Wanneer er onvoldoende moedermelk is moet men aanvullen met kunstvoeding.

8.       Wanneer er geen enkele zuigeling met afgekolfde moedermelk wordt gevoed, dan kan men onmiddellijk starten met de bereiding van de voeding fles per fles.

9.       Men giet het totale benodigde water in de steriele fles.

10.    Vervolgens wordt de benodigde doos melkpoeder uit de kast genomen. Daarbij gaat men na of de doos al open is. Indien dit het geval is wordt nagegaan of ze reeds meer dan twee weken geopend is. Dan mag het poeder immers niet meer gebruikt worden, zodat men een andere doos moet openen.

11.     Als men een andere doos dient te openen, moet men steeds de datum van opening op de verpakking noteren.

12.    Per zuigeling dient ook het lotnummer en vervaldatum van het melkpoeder en eveneens lotnummer en vervaldatum van het gebruikte water en het type voeding en welk uur en datum dat de voeding werd klaargemaakt, worden genoteerd op een aparte fiche, zodat men indien zich achteraf problemen voordoen men altijd naar de betreffende poederdoos kan verwijzen.

13.    Vooraleer het poeder aan het water wordt toegevoegd, dient te worden nagegaan of het gaat om BEBA, BEBELAC of MILUMIL SOJA. Als het immers om één van deze voedingen gaat, moet men eerst de helft van het aantal voorgeschreven maatschepjes aan het water toevoegen. Dan wordt de fles gesloten en rolt men de fles in de handen tot al het poeder in het water is gezakt en vervolgens schudt men. Nadien voegt men het overblijvend aantal maatschepjes aan het water toe, rolt men de fles opnieuw in de handen en uiteindelijk pas schudden.

14.    Wanneer het om geen van bovenstaande types voedingen gaat, mag men onmiddellijk het totaal aantal voorgeschreven maatschepjes in de fles brengen. Nadat de fles werd gesloten, wordt de fles eerst opnieuw tussen de handen gerold en pas nadien geschud.

15.    Indien er nog voedingen moeten klaargemaakt, maakt men alle andere voedingen klaar op dezelfde manier als hierboven vanaf puntje 9.

16.    Is de bereiding van de laatste flesvoeding beëindigd dan ruimt men alles op.

17.    Tenslotte wordt het werkvlak en de weegschaal gereinigd.

 

 

B. Bereiding van de zuigelingenvoeding per 12 uur

1.        Handen wassen volgens de techniek van het handen wassen.

2.       Beschermende kledij aandoen: schort, masker en muts.

3.       Indien de persoon die instaat voor de bereiding van de zuigelingenvoeding wondjes heeft aan de handen dient hij/zij ook handschoenen aan te doen.

Het bovenste gebeurt in een aparte ruimte.

4.       Het werkvlek reinigen en ontsmetten.

5.       Eventueel een steriel veld openleggen.

6.       Het aantal benodigde steriele flesjes op het steriele veld zetten, nadat men per fles de naam en het kamernummer van de zuigeling heeft genoteerd.

7.       Men gaat na of er kinderen worden gevoed met afgekolfde moedermelk. Is dit het geval dan wordt de betreffende moedermelk uit de koelkast genomen en overgegoten in de steriele flesjes tot de gewenste hoeveelheid. Wanneer er onvoldoende moedermelk is moet men aanvullen met kunstvoeding.

8.       Wanneer er geen enkele zuigeling met afgekolfde moedermelk wordt gevoed, dan kan men onmiddellijk starten met de bereiding van de flesvoeding per zuigeling per 12 uur.

9.       Men plaatst een steriel recipiënt op de weegschaal zonder de binnenkant van het recipiënt aan te raken.

10.    Een steriele maatbeker, een steriele lepel en een steriele mengklopper worden op het steriel veld gelegd, eveneens op een manier die aanraking met dat gedeelte van het materiaal dat rechtstreeks in contact zal komen met het melkpoeder of het water vrijwaart.

11.     Eerst giet men de totale benodigde hoeveelheid water in de maatbeker (nagaan op lijst).

12.    Vervolgens wordt de benodigde doos melkpoeder uit de kast genomen. Daarbij gaat men na of de doos al open is. Indien dit het geval is wordt nagegaan of ze reeds meer dan twee weken geopend is. Dan mag het poeder immers niet meer gebruikt worden, zodat men een andere doos moet openen.

13.    Als men een andere doos dient te openen, moet men steeds de datum van opening op de verpakking noteren.

14.    Per zuigeling dient ook het lotnummer en vervaldatum van het melkpoeder en eveneens lotnummer en vervaldatum van het gebruikte water en het type voeding en welk uur en datum dat de voeding werd klaargemaakt, worden genoteerd op een aparte fiche, zodat men indien zich achteraf problemen voordoen men altijd naar de betreffende poederdoos kan verwijzen.

15.    Vooraleer het poeder aan het water wordt toegevoegd, dient te worden nagegaan of het gaat om BEBA, BEBELAC of MILUMIL SOJA. Als het immers om één van deze voedingen gaat, moet men eerst de helft van het aantal voorgeschreven maatschepjes (of het voorgeschreven gewicht toevoegen), dan mengen, dan pas de rest van het benodigde melkpoeder en tenslotte opnieuw mengen tot alle poeder volledig is opgelost.

16.    Wanneer het niet gaat om één van bovenstaande types voedingen, dan mag men onmiddellijk het totale aantal voorgeschreven maatschepjes (voorgeschreven gewicht) aan het water toevoegen en mengen.

17.    Dan worden de flesjes gevuld en los van elkaar in de koelkast geplaatst (NIET in de deuropening).

18.    Indien er nog voedingen moeten klaargemaakt, maakt men alle andere voedingen klaar op dezelfde manier als hierboven vanaf puntje 9.

19.    Is de bereiding van de laatste flesvoeding beëindigd dan ruimt men alles op.

20.    Het materiaal wordt afgewassen met detergent en afgedrogen en wordt op de juiste plaats weggebracht voor sterilisatie.

21.    Tenslotte wordt het werkvlak en de weegschaal gereinigd.

 

De beide bereidingsmanieren heb ik eveneens gepresenteerd aan de hand van stroomdiagrammen:

A.      figuur 3: stroomdiagram bereiding fles per fles

B.       figuur 4: stroomdiagram bereiding per 12 uur

 

 

Figuur 3: Stroomdiagram bereiding fles per fles

voorstel1.jpg

voorstel2.jpg

Figuur 4: Stroomdiagram bereiding per 12 uur

voorstel3.jpg

voorstel4.jpg

De gekleurde vakjes duiden aan dat dit een gewijzigde stap is in vergelijking met de huidige bereidingswijze.

 

Het klaarmaken van de voedingen per 12 uur is wel niet in overeenstemming met de etikettering van de fabrikanten en met de richtlijnen die via de omzendbrief van 25 augustus 2002 zijn doorgegeven. Maar in de omzendbrief staat: Indien het ziekenhuis de hygiëneraadgevingen van de fabrikanten niet opvolgt, zal moeten worden aangetoond dat de gebruikte bereidingsprocedure dezelfde veiligheidsgarantie biedt als bij direct gebruik. Vandaar dat er, indien men deze bereidingsprocedure in gebruik neemt, wekelijks van de bereide pap stalen moeten afgenomen worden zodat kan worden aangetoond dat de bereide pap geen overtollige  pathologische micro-organismen bevat. Daarnaast zou men eveneens het melkpoeder zelf kunnen testen op de aanwezigheid van pathologische kiemen bij elke verandering van het lotnummer. Over welke pathologische kiemen gaat het?

-          Alle Enterobactericeae

-          Salmonella

-          Pseudomonas aeruginosa

-          Stafylococcus aureus

-          Listeria monocytogenes

-          Bacillus cereus

-          Gisten en schimmels

De verdere werkwijze kan je nalezen in bijlage 8.

Bovendien is het aan te raden om van elke bereide zuigelingenvoeding een kleine hoeveelheid gedurende 72 uur te bewaren. Op die manier heeft men toch iets achter de hand om aan te tonen wanneer de zuigeling een voedselintoxicatie blijkt te hebben.

Waarom stel ik voor om de flesvoeding slechts 12 uur op voorhand klaar te maken en niet 24 uur op voorhand? Omdat voor het incident van maart 2002 sommige types voedingen ook al slechts 12 uur op voorhand klaargemaakt mochten worden.

 

Kant-en-klare zuigelingenvoeding

Voordelen

Nadelen

- gemakkelijk

- duurder

- tijdbesparend (verpleegkundige moet geen flesjes meer klaarmaken volgens de tijdsrovende procedure)

- lagere nutritionele kwaliteit

- in regel met wetgeving en richtlijnen

- beperkt gamma

- minder contaminatiegevaar, want het is steriel en er is minder manipulatie

- niet verkrijgbaar in de handel voor de gewone consument

 

- verspilling (flesjes zijn opgevuld tot een bepaalde inhoud, maar soms drinkt het kindje minder dan de voorziene hoeveelheid)

 

- meer afval

 

 

 

 

 

Bereiding voeding fles per fles

Voordelen

Nadelen

- in regel met wetgeving en richtlijnen

- tijdsintensief, arbeidsintensief

- geen maatbeker, recipiënt en lepel nodig, want men kan de voeding onmiddellijk in de fles klaarmaken

- onrechtstreeks relatief duur (want er is meer personeel nodig)

- bacteriële groei is minder mogelijk, want de fles wordt onmiddellijk na bereiding aangeboden aan de zuigeling

- verspilling want bereiding van exacte hoeveelheid voeding is onmogelijk

- het koelen van de flesvoeding is niet meer nodig, zodat alle maatregelen i.v.m. het koelen wegvallen

- meer manipulatie + chaotischer verloop in de melkkeuken en bijgevolg meer fouten tegen de steriliteit mogelijk

- minder afval

- poeder is niet steriel

 

 

Bereiding zuigelingenvoeding per 12 uur

Voordelen

Nadelen

- arbeidsintensiviteit, tijdsintensiviteit is kleiner

- staalafname noodzakelijk

- goedkoop

- groter contaminatiegevaar

- organisatorisch het best haalbaar

- bacteriële groei is mogelijk

- minder afval

- voorwaarden voor het koelen van zuigelingenvoeding moeten vervuld zijn

 

- steriel maatbeker, lepel en recipiënt nodig

 

- tegenstrijdig met regelgeving

 

- poeder is niet steriel

 

 

Algemene voorstellen

Daarnaast lijkt het mij aangewezen een trainings- en voorlichtingsprogramma voor het personeel (van de afdeling materniteit en pediatrie) te organiseren, zodat zij alle regels betreffend hygiëne, bereiding en bewaring van flesvoeding kennen en begrijpen.

Ik ben er ook voorstander van om de flesvoeding in de microgolfoven op te warmen. Op die manier wordt de periode van opwarmen tot een minimum herleid. Bovendien heeft onderzoek uitgewezen dat de microgolfoven zelfs een bacteriedodend effect heeft.

Er zou iemand moeten aangeduid worden die verantwoordelijk is voor de melkkeuken en die ervoor zorgt dat alles verloopt volgens de regels.

Een aparte koelkast voor medicatie en labostalen is ook een absolute must, zodat de koelinstallatie voorbehouden blijft voor het koelen van de zuigelingenvoeding.

 

 

Copyright Sofie De Rouck